Ofte stilte spørsmål

Når på året kan vi legge ferdigplen?

Plen kan legges fra leveransen starter om våren helt til telen kommer om høsten.

Når kan vi klippe den nylagte ferdigplenen?

Kjenn at ferdigplenen har festet seg, da kan den klippes. Still klipperen høyt den første gangen. Deretter reduseres klippehøyden de påfølgende klippinger, til korrekt klippehøyde 2,5-3 cm..

Når kan vi ta i bruk ferdigplenen?

En nylagt ferdigplen tåler lett/spredt gangtrafikk, men vent med aktiv bruk til den har festet seg og er klippet.

Hvor ofte skal vi klippe plenen? Hva er riktig klippehøyde?

Klippehøyden bør ikke gå under 2,5-3 cm.  Når gress klippes skal man aldri klippe bort mer enn 2/3 av den totale lengden på gresset. Det betyr at gresset bør klippes når høyden når 4-4,5 cm.

Når på året er det best å legge ferdigplen?

Det er ditt behov som avgjør dette. Legges ferdigplen på vår/forsommer slår den raskt rot og kan brukes fort. Behov for oppfølging med vanning er størst i denne perioden.
Legges ferdigplen på ettersommer/høst tar roting legere tid, men det kreves mindre oppfølging med vanning.

Hvor mye skal vi vanne?

Dette er væravhengig. Når det er varmt og tørt vær er det svært viktig å tilføre nok vann.
Husk at vanning bør gå fortløpende med legging under slike forhold.  Det er best å vanne ofte og lite. Gjerne formiddag og ettermiddag, ca 15 mm pr. gang.  Bruk gjerne en nedbørsmåler.

 

En grei kontroll er å løfte på ferdigplenen, og kjenne at den er tung og fuktig, da har den fått nok vann.  Når ferdigplenen begynner å slå rot og du  kjenner at den har festeet seg til underlaget, trappes vanningen ned.  Stikk fingeren i jorda og hold kontroll med at den er fuktig, og styr vanning ut fra det.  Er det overskyet og gråvær reduseres vannbehovet, og i regnvær vanner man ikke.  Fra september og utover høsten avtar vannbehovet.  Etter en gjennomvanning ved legging bruker man visuell kontroll som beskrevet ovenfor for å styre vanning.  Ferdigplen som legges så sent om høsten at den ikke roter, vil ha behov for vann når veksten starter til våren. Følg med  når vårsola begynner å ta.

Hvor fort må vi legge ut ferdigplenen etter mottak?

Ferdigplen må plen legges ut samme dag man mottar den. Ved temperaturer over 20 grader C bør man begynne å legge ut straks man har mottatt ferdigplenen. Når temperaturen faller utover i september kan ferdigplenen stå over til neste dag før den legges.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke får lagt all ferdigplenen på mottaksdagen om sommeren?

Plukk ned rullene fra pallen og rull dem ut og vann over. Man må ikke pakke inn pallen i plast.

Hva gjør jeg hvis jeg mottar flere paller ferdigplen som skal legges ut?

Bruk plen fra alle paller samtidig, unngå at det blir stående igjen fulle paller til slutt.

Vi har mye skygge, kan vi legge ferdigplen der?

På skyggefulle områder bør du unngå å legge ferdigplen. Gress trenger sollys for å vokse. Er det for mye skygge vil gresset etter hvert bli glissent. Slitasjetoleransen vil også bli veldig lav.

Jeg vil så plen i tillegg til ferdigplenen jeg har kjøpt, hvilken blanding bør jeg kjøpe?

Se på innholdsdeklarasjonen.  Frøblandingen bør inneholde min. 60% engrapp og min. 30% rødsvingel.

Hvordan kan jeg unngå gangstier i plenen?

Der det er mye og gjentatt trafikk vil plenen bli slitt. Har man ikke mulighet til å endre belastningen kan man forsøke å dresse plenen. Da sprer man på ca 1 cm. ren dressesand i det aktuelle området. Det er viktig at man får bort alt dødt materiale som ligger i rotsjiktet før man dresser.

Jeg har fått gule tallerkenstore roser i plenen, hva kan det komme av?

Som regel kommer dette av at hunder urinerer på plenen samme sted flere ganger. Karakteristisk blir det en dyp grønn farge på gresset i ytterkant av ringen. Over litt tid vil dette reparere seg selv, men da må hunden luftes et annet sted.

Hva kan vi gjøre med vinterskader?

Første trinn er å hindre at det oppstår. Årsaken er gjerne langvarig og tett isdekke over plenen.

Unngå gangveier og trafikk på snødekte og rimete plener.  Ikke bruk plen som deponi for snøbrøyting.  Pass på at det ikke er forsenkninger i terrenget, der vil vann samle seg om vinteren og fryse til is.  Av og til opplever vi kraftig barfrost om vinteren kombinert med vind. Dette er vanskelig å beskytte seg mot, og kan påføre gress og planter store skader.

Vil man reparere en vinterskade må alt dødt materiale fjernes, slik at det blir bar bakke.

Spre ut 3-4 cm vekstjord og deretter plenfrø.  Rak frøene så vidt inn i vekstjorda, og tramp over området. Legg deretter over en vekstduk.  Man vil da få en rask spring. På varme dager må man ta av duken, da det kan bli for varmt under den.  Man kan også benytte ferdigplen i stedet for frø.  Da må man tilpasse en 2-3 cm kant mot den gamle plenen.

Det har kommet sopp i plenen. Hva skal jeg gjøre?

I perioder med mye nedbør/fuktig vær samtidig som plenen er godt gjødslet, kan det vokse opp sopp.  Soppene er ikke spiselige.  Soppene fjernes ved å kjøre over plenklipperen.  Les mer om sopp her.